Liberalismen
Ordet liberalism kommer från det latinska ordet "liber" som betyder fri. Liberalismen dök upp under upplysningingstiden alltså på 1700-talet. Grundaren av liberalismen är Adam Smith. Adam smith var en skotsk filosof och nationalekonom. Adam Smith utvecklade tanken att individer kan bygga upp ett moraliskt och ekonomiskt samhälle utan statlig inblandning, och att länder är som starkast när deras medborgare är fria att ta egna initiativ. Han har skrev boken Nationernas välstånd (The Wealth Of Nations) som publicerades år 1776. Enligt liberalismen är individen viktigast och att individen har rättigheter. De har en positiv människosyn och tycker att människan är förnuftig och fattar bra beslut. De tycker att människan bör veta vad som är bäst för dem själva och ska kunna göra fria val. Liberalerna tycker att staten ska blanda sig i så lite som möjligt.
Förr i tiden tyckte liberalerna att bara de som hade pengar skulle få rösta, alltså de "duktiga" människorna. De tycker också att alla ska visa vad de går för. Liberalerna tycker att ett bra samhälle skulle vara ett samhälle där ingen behövde bry sig om någon annan och att vi människor är smarta nog att göra våra val själva utan någons hjälp. Det finns två olika sorters liberalism. Det finns nyliberalism och social liberalism. Nyliberalism står för människans rätt till att vara fri, att leva och rätt att äga. Nyliberaler tycker att utbildning och sjukvård, bör utföras och betalas privat. Social liberalismen utgår ifrån att man även kan räkna in exempelvis rätt till utbildning och skälig inkomst i varje individs rättigheter. De flesta stora partier i världen som kallar sig liberala är socialliberala.
Klassiska frågor för liberaler är fri- och allmän rösträtt, religionsfrihet, tryckfrihet och yttrandefrihet och de är de vikitgaste. Liberaler förespråkar seklualisering, alltså åtskillnaden mellan religion och stat. Liberaler menar också att människor har samma rättigheter vare sig kön, sexuell läggning eller hur mycket pengar man har. Liberalismen har en mänsklig utgångspunkt.
Egna tankar
Jag tycker att liberalismen är en intressant idelogi, men jag tycker också att den är lite konstig. Det finns saker jag tycker är bra med liberalismen och så finns det saker jag inte tycker om liberalismen, men så är det kanske med allt här i livet. Något jag tycker är bra med liberalismen är nog att de litar på människan och har en positiv människosyn ,men kanske på fel sätt. Jag anser att människan är stark som individ men starkast som grupp. Det finns saker man aldrig skulle kunna klara ensam, och visst finns det saker man inte skulle klara i grupp, som kanske är bäst att klara ensam. Något jag tycker är dåligt med liberalismen är nog det är som nyliberismen säger att man ska betala för utbildning och sjukvård. Jag tror att antalet i skolan skulle sjunka och att fler skulle bli arbetslösa, speciellt om summan för att få i skolan är dyr.Jag tror också att fler människor skulle dö pga att de inte haft råd med sjukvården de egentligen behövt. Liberalismen tänker nog inte på konsekvenserna eller följderna. Om ja skulle välja ideologi så hade jag nog varit en blandning av alla tre. Alla har något jag tycker är bra och alla har något jag tycker är dåligt. Jag hade nog inte kunnat välja bara en. Utan en blandning av alla tre. Den ideologi jag tycker minst om är nog socialismen, bara pga att de vill lösa det mesta med våld.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar